Finish

strukturovaná finální hliněná omítka

Jílová omítka Tierrafino Finish je určena pro vnitřní stěny v domácnostech i na pracovištích. Stěny s omítkou Tierrafino Finish jsou nejenom elegantní, ale působí navíc uklidňujícím dojmem. Pro tuto jedinečnou povrchovou úpravu je charakteristická hladká a texturovaná povrchová úprava.

Tierrafino Finish je 100% přírodní stavební materiál tvořený směsí jílů a barevných písků. Nejsou použity žádné pigmenty. Materiál je získáván z lomů po celé Evropě, není kontaminován a neobsahuje žádné přidané chemikálie ani pigmenty. Vyznačuje se výbornou přilnavostí, trvanlivostí a čistotou barev. Tierrafino Finish je nehořlavý a je stejně pevný jako vápenný štuk. Klikněte sem proTierrafino Finish technický list

Obecné informace o jílu

Jíl má některé zcela specifické vlastnosti. Jedná se o dýchající povrch, který reguluje vlhkost i teplotu. Ve vlhkém počasí absorbuje nadbytečnou vlhkost a v suchém ji naopak uvolňuje, čímž zlepšuje kvalitu vzduchu.

Jílové povrchy také pomáhají zmírňovat prudké změny teplot. Povrch stěn zůstává v létě studený a v zimě teplý. Čím více jílu použijete, tím lepších výsledků dosáhnete a proto je Tierrafino Finish nejvhodnější použít na silnou vrstvu jílové omítky Tierrafino Base (informace o produktu Tierrafino Base najdete na příslušné stránce na tomto webu).

Barevné provedení

Jílové omítky Tierratino jsou k dispozici v 8 barvách.

 

Podrobný popis technologického postupu:

dle www. tierrafino.cz

Podmínky aplikace

Minimální teplota pro aplikaci přípravku Tierrafino Finish je 5 stupňů Celsia.

Míchání

Jedno balení omítky Tierrafino Finish (25 kg) smíchejte s 4 až 6 litry vody. Míchejte dokud nevznikne jemná pasta. Tierrafino Finish lze nanášet ihned po smíchání, ale pokud necháte jeden den odstát, bude aplikace omítky snazší. Po smíchání se slámou a vodou směs do 1 týdne použijte.

Příprava podkladu

Hladký podklad ošetřete přípravkem Tierrafino Contact a vysoce savé povrchy přípravkem Tierrafino Fix. Savé povrchy navlhčete před nanesením hliněné omítky vodou, abyste měli dostatek času na důkladnou přípravu Tierrafino Finish. Pouze v případě, že stěna byla ošetřena přípravkem Tierrafino Contact, stěnu před nanesením omítky nenamáčejte. Omítané externí rohy lze vyztužit sítí z juty nebo skelnou vatou. U vnějších rohů nedělejte omítku příliš silnou.

Aplikace

Tierrafino Finish nanášejte zednickou lžíci nebo omítačkou v tloušťce  2-4 mm.

Finální úprava 1: hrubý povrch

Po usazení omítky Tierrafino Finish, kdy lze pracovat již pouze s vrchním 1 milimetrem, ošetřete povrch mokrou houbou. Kruhovými pohyby je odstraněn materiál z míst, kde je ho příliš, a je zanechán tam, kde je ho málo. Při otírání houbou nevynakládejte příliš velkou sílu, mohlo by dojít ke vzniku zubů.

Opakovaným otíráním stěny houbou získáte jemnější texturu a dojde k uzavření více malých otvorů. Stěna již však nebude uhlazena lžící, a proto již povrch zůstane s více či méně drsnou texturou. Nyní nechte stěnu zaschnout.

Finální úprava 2: hladký povrch

Po zatuhnutí omítky Tierrafino Finish, kdy lze pracovat již pouze s vrchním 1 milimetrem, ošetřete povrch mokrou houbou. Kruhovými pohyby je odstraněn materiál z míst, kde je ho příliš, a je zanechán tam, kde je ho málo. Při otírání houbou nevynakládejte příliš velkou sílu, mohlo by dojít ke vzniku promáčklin.

 Jakmile z povrchu zmizí lesk z vody, je nutné jílovou omítku Tierrafino Finish uhladit a vyleštit plastickou zednickou lžící. Kovová lžíce zanechává skvrny způsobené oxidací. Pokud budete na plastickou lžíci příliš tlačit a omítka bude stále příliš vlhká, budou za omítkou vznikat menší či větší vzduchové bubliny. Tyto bubliny propíchněte (nejlépe jehlou) a přitlačte omítku ze všech úhlů ve směru propíchnutí zpět k podkladu. V případě potřeby místa propíchnutí vyplňte. Nyní nechte stěnu/objekt zaschnout.

Finální úpravy jílových omítek Tierrafino

Když je stěna suchá, ale ne úplně (zůstává celá rovnoměrně vlhká), je nutné ji znovu jemně otřít vlhkou houbou a vykartáčovat kartáčem s koňskou žíní nebo kokosovými vlákny. Budete-li kartáčovat omítku Tierrafino Finish příliš brzo, zůstanou v dosud vlhké omítce viditelné stopy. Budete-li kartáčovat příliš pozdě, dojde k poškození povrchu kartáčem a ze stěny bude vyleštěn pouze jíl a písek. Dojde-li k velkému zpoždění, lze stěnu před kartáčováním navlhčit rozstřikovačem na květiny.  Při kartáčování stěny kokosovým kartáčem se projeví skutečný lesk omítky Tierrafino Finish, Po intenzivním kartáčování bude povrch tvrdý a odolný proti otěru. Při příliš jemném kartáčování odolný proti otěru nebude.

Omítku lze dokončit také kruhovým hlazením dlaní, dokud omítka neztuhne. Tato činnost dlaním nijak nevadí.

Zpevnění jílových omítek přípravkem Tierrafino Fix

Předmíchání

Smíchejte 1 litr přípravku Tierrafino Fix s 4 litry vody a důkladně zamíchejte. Nyní přidejte 25 kg produktu Tierrafino Finish a míchejte, dokud nezískáte roztíratelnou pastu. Podle postupu popsaného na stránce příslušné jílové omítky na tomto webu aplikujte tuto směs na stěnu nebo strop.

Po omítnutí

Smíchejte 1 díl přípravku Tierrafino Fix a 4 díly vody a v kbelíku dobře promíchejte. Aplikujte předepsaným způsobem Tierrafino Finish a po ztuhnutí navlhčete houbou omítku směsí vody a přípravku Fix. Po tomto ošetření pokračujte běžným způsobem.

Pozdější aplikace

Po úspěšné aplikaci a dokončení omítky Tierrafino Finish lze přípravek Tierrafino Fix použít následujícím způsobem: Smíchejte 1 díl přípravku Tierrafino Fix a 4 díly teplé vody, pokropte hotovou omítku vodou o pokojové teplotě tak, aby byla celá omítka rovnoměrně vlhká, tj. aby měla omítka tmavou barvu. Omítka nesmí být nasáklá vodou, stačí pouze tolik vody, aby došlo ke změně barvy. Po navlhčení omítky naneste pomocí houby jemnými kruhovými pohyby směs vody a přípravku Tierrafino Fix. Nyní ošetřete omítku Tierrafino Finish kartáčem, jak je popsáno na příslušné stránce pro produkt Tierrafino Finish.

Poznámka: Tento druhý způsob aplikace produktu Tierrafino Fix (po omítnutí) je považován za nejúčinnější a nejsnadnější.

Jiné možnosti finálních úprav

Tierrafino Finish je vhodný pro metodu „veiled“. Při této metodě je použito více barev.

Jílovou omítku Tierrafino Finish lze smíchat s hrubě zrnitým pískem (maximálně 15 %). Díky tomu pak lze Tierrafino Finish aplikovat v silnějších vrstvách (až 10 mm). Při použití této směsi vzniká stejný efekt jako při použití granitu.  S omítkou Tierrafino Finish lze použít následující typy písku: Perleť, Nero Ebano, písek Runkel Red, přírodní černé sklo, písek Yellow Sienna. Lze také použít vlákna, například stébla slámy. Tímto způsobem lze vytvářet různé zvláštní efekty. Podívejte se na část Barvy.

Potřebné množství

Jeden 25-kilový pytel Tierrafino Finish pokryje přibližně

- 5 m2  při hladké finální úpravě

- 7 m2  při hrubé finální úpravě

Likvidace

Zbytky omítky Tierrafino Finish lze vyhodit na zahradu (čistě přírodní produkt)

Bezpečnostní opatření

Tierrafino Finish není nutné držet mimo dosah dětí.

Tierrafino Finish není žádným způsobem škodlivý.

Jílová omítka Tierrafino Finish je vytvořena z hlíny a lze ji použít jako zeminu.

Skladování

Tierrafino Finish je také v mokré formě nekonečně snesitelný a 100% recyklovatelný. Po smíchání se slámou je nutné během několika dnů použít. Po několika dnech začne sláma plesnivět.

Balení

Jílové oméky Tierrafino Finish jsou dodávány v následujících baleních:

Pytel 25 kg, europaleta = 40 x 25 kg

Dodací doba

Dodací doba produktu Tierrafimo Finish je jeden týden.