Marocký štuk, tadelakt

Marocký štuk= tadelakt je materiál tradičně používaný v marockých lázních.

Tadelakt ve volném přeložení znamená leštit. Je tomu tak z důvodů přesně stanoveného postupu nanášení a leštění povrchového materiálu.

Jeho výroba se skládá z několika následujících kroků ilustrace
... ve zkratce: 

1.fáze

  • nanesení materiálu ocelovými špachtlemi a hladítky,

  • roznivelování dřevěnými destičkami (písek frakce 0,5-2 mm rozmístí
    materiál do kompaktní plochy),

  • následné zalešťování plastovými špachtlemi (dříve rybími měchy),

  • po té utláčení kameny tvrdosti 7 a více nebo speciální ložiskovou keramikou.
    Tato fáze je velmi důležitá z několika důvodů: prvním je chemická reakce vznikající tlakem kamene na povrch stěny (objektu), druhým důvodem je, že v této fázi vzniká charakteristická kresba připomínající mramor.


  • po té opětovné přelešťování plastovými špachtlemi nebo igelitovým pytlíkem  zajistí výsledný lesk  materiálu.

  • Po tomto kroku je první fáze výroby ukončena.
    ilustrace
    Materiál Tierrafino Stone Tadelakt je tvořen různorodou frakcí heterogenního materiálu. Během každého výše popsaného kroku jsou drobné a větší křemičité kamínky zatlačovány blíže k podkladu a na povrch  se vzlíná vápenné mléko,jež celou vrstvu uzavírá lesklou krustou.  

2.fáze

  • Následuje schnutí 12-24 hodin závislé na relativní vlhkosti vzduchu, proudění vzduchu v místě tvořeného objektu, stáří stavby ilustrace  (novostavba/ rekonstrukce domácnosti), teplotě místnosti atd.  

  • zamydlování speciálním mýdlem Tierrafino Soap,jehož základem je čistý olivový olej. Kamenováním za mokrého procesu v koncentraci mýdla 1:50 dochází k napuštění povrchové krusty olivovým olejem,  jež postupně prostupuje celou vrstvou tadelaktu, a spouští chemickou reakci  způsobující úplné vytvrdnutí vápna a jeho hydrofobizaci a antibakteriálnost 


  • po 48 hodinách  se nanáší mýdlová voda v hustším poměru a proces se opakuje 

  • po 6 ti týdnech se finálně zamydlí 100% hustým mýdlem   ilustrace
  • po 6 ti měsících je ukončen technologický proces tvrdnutí vápna


     Všechny tyto práce jsou obsaženy v ceně za metr2,  proto se cena marockého štuku pohybuje kolem 4500-5000 Kč/m2. Pokud Vám tedy bude nabídnuta realizace  marockého štuku za nižší cenu, je záhodno pátrat po kvalitě materiálu a taktéž způsobu provedení. V opačném případě se můžete dočkat zalešťované vápenné omítky,popř.benátského štuku jež bohužel v hydrofobnosti a vysoké odolnosti proti mechanickému poškození tadelaktu nemůže konkurovat. 

    ilustrace

    Tierrafino dováží tento materiál z Maroka  a obarvuje jej pomocí půdních pigmentů. Tím je zajištěno, že tento 100% přírodní materiál je k dispozici v 8  standardních barevných provedeních, které mají všechny přírodní vzhled.


    Tadelakt Tierrafino Stone je voděodolná lesklá omítka  na bázi vápna pro použití v interiéru i exteriéru,dodávána ve formě prášku. Na pohled i dotek se tento materiál podobá mramoru. Vzhledem ke své voděodolnosti a odolnosti  vůči vysokým teplotám je vhodný pro povrchovou úpravu koupelen, krbů, stolových desek  a kuchyňských linek.Díky vysoké tvrdosti a pevnosti je vhodný také k povrchové úpravě schodišť, sloupů a jiných mechanicky namáhaných prvků v interiéru i exteriéru. 

    Z Tierrafino Stone lze dělat i podlahy, ovšem doporučuje se pouze v domácnostech, ne na pracovištích (kámen větší tvrdosti zaseknutý v botě může podlahu poškrábat). Při použití na podlahy používejte minimální množství pigmentu (tzn.1-2 % max).

 

 Podrobný popis technologického postupu:  ilustrace

z materiálu www.tierrafino.cz

 

Důležité informace o vápenných omítkách

 Vzhledem k tomu, že je tadelakt starý tradiční materiál, existuje mnoho různých pohledů na to, jak jej správně aplikovat. Existuje několik způsobů aplikace. Na workshopech jsou probírány všechny způsoby aplikace. Na této stránce je popsán nejpoužívanější způsob aplikace Tadelakt vápenných omítek.

Aplikace

 Aplikace přípravku Tierrafino Stone Tadelakt je náročná. Velmi důležité je načasování.

Podmínky

Teplota vzduchu a teplota stěny/objektu by neměla být nižší než 15 stupňů Celsia. Během aplikace a po ní nechte dveře a okna zavřená a nepoužívejte žádné zdroje tepla ani nevystavujte přímému slunci, aby Tierrafino Stone neschnul příliš rychle. Podklady by neměly nasávat vodu příliš rychle (silně nasákavé povrchy je nutné před aplikací Tierrafino Stone dostatečné navlhčit nebo je můžete ošetřit přípravkem Tierrafino Fix).

Nástroje

Při práci s produktem Tierrafino Stone budete potřebovat následující nástroje: káď, mísič (mixer), kovovou zednickou lžíci, plastovou zednickou lžíci, dřevěné hladítko, houbu, leštící kámen, kartáč, leštící hadřík, a různé plastové materiály jako sáčky.

K leštění je nejvhodnější použít polodrahokam, například  achát. V každém případě musí mít kámen minimální tvrdost 6-7 (z 10). Čím tvrdší, tím lépe. Kámen se musí pohodlně držet a musí být zploštělý (plochou stranou se provádí leštění). Vhodnými kameny jsou čedič a žula, které lze snadno vytvarovat do požadovaného oválného tvaru se zaoblenými hranami. Vhodné kameny můžete získat v obchodech s minerály nebo z říčních koryt.

Přidání vody

Tierrafino Stone je dodáván v kbelících ve formě suchého prášku. Můžete přidat vodu a ihned nanášet omítku, ale doporučujeme následující postup: Do 12,5 kg Tierrafino Stone přidejte 5 litrů vody a kbelík zavřete. Není nutné míchat. Nechte směs ležet minimálně 48 hodin.

Po otevření kbelíku objevíte zdánlivě suchou hmotu. Umístěte ji do omítkářské kádě a po přidání malého množství vody důkladně rozmíchejte na jemnou pastu.

Vlhčení podkladu

Všechny povrchy, bez ohledu na to, zda nasávají silně či vůbec, je nutné vždy před aplikací omítky navlhčit za účelem vytvoření kvalitního spojení mezi stěnou a Tierrafino Stone. Čerstvě vytvořené podklady dosud obsahují dostatek vody, abyste měli dost času na vytvoření kvalitní omítky, Čím sušší je podklad, tím více je nutné stěnu navlhčit. Přečtěte si prosím příslušné informace v části věnované podkladům.

Nanášení/Omítání

Omítku nanášejte na stěnu ve vrstvě silné 4 --6 mm a nechte ji dostatečně dlouho vyschnout tak, aby ztuhla a bylo možné pracovat pouze s vrchními 1 -- 2 mm.

Tvarování

Pomocí navlhčeného dřevěného hladítka (lžíce) uhlaďte kruhovými pohyby povrch stěny nebo upřesněte tvar objektu.

Pro různé prostorové objekty jsou zapotřebí různá dřevěná hladítka. Pokud nelze dosáhnout požadovaného tvaru, počkejte chvíli a zkuste to znovu.

Hlazení

Nyní lze stěnu/objekt uhladit kovovou nebo plastovou lžící. Je potřeba větší či menší síly k vytlačení jemných částeček vápna k povrchu, kde vytvářejí různé efekty, například skvrny ve starém benátském stylu, nebo velmi hladký povrch.

Zvláštní efekty

Než povrch zcela vyschne, lze leštěním kamenem vytvářet na povrchu omítky drážky (jako na gramofonové desce). Toho dosáhnete použitím kamene ve „vlhké“ fázi omítky Tierrafino Stone. Tímto způsobem můžete určit jakékoli pohyby (tvary), které budete vidět, pokud bude na stěnu dopadat světlo v různých úhlech. Počkáte-li s leštěním plastovou lžíci kratší či delší dobu, budou drážky udělané kamenem více či méně vymazány. Stěnu /objekt lze dokončit pouze kamenem.

    Sgraffito

Než je stěna s omítkou Tierrafino Stone vyleštěna mýdlovou vodou, lze ihned po vyleštění škrabáním vytvořit scrafito. Vyškrabané oblasti jsou po ošetření dostatečným množstvím mýdlové vody rovněž odolné proti vodě. Leštěním tyto oblasti také zesílí.

Leštění mýdlovou vodou

Až vyschne omítka Tierrafino Stone do té míry, že lze leštěním dosáhnout prvního lesku, nechte ji odpočinout 6 -- 24 hodin (v závislosti na rychlosti schnutí), než ji začnete leštit směsí 50 dílů vody a 1 dílu  mýdla Tierrafino Soap. V extrémních případech bude nutné čekat děle než 24 hodin. Pokud začnete leštit mýdlovou vodou příliš brzy, může se stát, že povrch kamenem opět zdrsníte. Mýdlovou vodu lzena stěnu nanést velkým štětcem. Dávejte pozor, aby mýdlo nestékalo v pramíncích dolů. Pokud se tak stane, utřete je měkkým, suchým hadříkem. Při leštění provádějte kamenem drobné kroužvé pohyby a dbejte na to, aby bylo na stěně/ objektu dostatek vody, aby kámen klouzal. Po vyleštění kamenem umístěte do tenkého plastového sáčku ponožku a povrch krouživými pohyby otírejte.

Vápno  reaguje s mýdlovou vodou, díky čemuž je omítka odolná proti vodě.

Leštění 2

Pokud je na omítce Tierrafino Stone vlhký stín, je možné pomocí mýdlové vody a kamene vápno ještě trochu stlačit. Koupelny a jiná vlhká prostředí vyžadují další aplikaci mýdlové vody. Doporučujeme až 5 vrstev.

Po 6 týdnech je nutné na stěnu znovu aplikovat měkkým hadříkem mýdlovou vodu a tu rozetřít, dokud nebude stěna suchá.

Opravy

Provádění oprav je možné. Nejdříve je nutné stěnu důkladně očistit. Potom lze výše uvedeným způsobem aplikovat a vyleštit přípravek Tierrafino Stone. Je nutné říct, že drobné opravy zůstávají vidět a mohou tak stěně či objektu dodat určité kouzlo.

Zbytky

Tierrafino Stone podléhá ve vlhkém stavu zkáze a lze ji zpracovávat po dobu 2 měsíců. Za předpokladu, že je v dobře utěsněném kbelíku, lze Tierrafino Stone po přidání vody použít 2 měsíce. Hašené vápno v utěsněném kbelíku trochu ztuhne. Po přidání malého množství vody se opět rozloží a lze ji znovu rozmíchat na pastu. Uchovávejte v teplotách nad 5°C.

Doba schnutí

V závislosti na teplotě vzduchu, vlhkosti vzduchu a nasákavosti podkladu potřebuje omítka Tierrafino Stone 2 hodiny až den, než vyschne do stavu, v němž ji lze leštit. Přibližně po 1 týdnu získá stálou barvu. Za dalších přibližně 6 měsíců bude zcela vytvrzená.

Stěny ve sprše lze používat po jednom týdnu, podlahu po 4 týdnech.

Údržba

K čištění omítky Tierrafino Stone nepoužívejte agresivní čistící prostředky, ale mýdlo Tierrafino Soap. Při používání mýdla Tierrafino Soap budou stěny nejenom čisté, ale zůstane zachována jejich odolnost vůči vodě.

Poznámka k aplikaci

Tierrafino Stone je materiál náročný na práci a jeden pracovník udělá za den přibližně 4 čtvereční metry.

Složení

Vápno.

Bezpečnostní upozornění

Tierrafino Stone může popálit kůži a především oči. Při míchání si chraňte ruce a oči. Při kontaktu s očima vypláchněte oči důkladně vodou. Při déletrvajícím dráždění navštivte lékaře. Uchovávejte Tierrafino Stone mimo dosah dětí.

Barevná přesnost:

Než začnete pracovat, vždy si barvu vyzkoušejte. Tierrafino Stone je z čistě přírodních materiálů, a proto může docházet k drobným odchylkám barvy. Společnost Tierrafino nenese za barevné rozdíly odpovědnost.

Spotřeba:

Na jeden čtvereční metr o tloušťce 5 mm je zapotřebí přibližně 5 kg Tierrafino Stone.

1 kbelík 12,5 kg = přibližně 2,5 m2.

Skladování

Tierrafino Stone skladujte na suchém místě. V uzavřených originálních kbelících vydrží Tierrafino Stone až 2 roky. Tierrafino Stone podléhá ve vlhkém stavu zkáze. Za předpokladu, že je v dobře utěsněném kbelíku, lze Tierrafino Stone po přidání vody používat 2 měsíce. Hašené vápno v utěsněném kbelíku trochu ztuhne. Po přidání malého množství vody se opět rozloží a lze ho znovu rozmíchat na pastu. Uchovávejte při teplotách nad 5°C.

Likvidace

Zbytky Tierrafino Stone lze likvidovat s běžným stavebním odpadem.

Balení

Kbelíky po 12,5 kg, 36 kbelíků najedné europaletě.